Fra skolebenken til designbyrå
Gaute Refsum begynte hos Mission 1. desember 2022 etter å ha fullført en bachelor i grafisk design fra Høyskolen Kristiania og en toårig fagskole i grafisk design fra Fagskolen Kristiania. Med erfaring som in-house og freelance designer, har Gaute utviklet en bred verktøykasse. I denne artikkelen deler han sine beste tips, basert på sin egen reise fra skolebenken til designer hos Mission.
Den dagen jeg fikk tilbud om å begynne som intern hos Mission virket det som en skummel overgang å gå fra skolebenken til designbyrå. Med en god dose «imposter syndrome», satt jeg der og talte ned dager til oppstart.
Det var en blanding av å være stolt av at jeg presterte under de innledende samtalene og at jeg hadde landet jobben, og usikkerheten til hvorvidt kunnskapen og erfaringen min var nok til å håndtere hverdagen i et faktisk byrå.
Hopp til 1. desember 2022, dagen jeg hadde min første dag hos Mission. Spent og nervøs, men glad for å begynne og ydmyk for muligheten. Jeg møtte opp som en skolegutt på første skoledag med nytt penal, ryggsekk, kule og nye blinkesko med borrelås, spent på hva jeg hadde i vente. Det viste seg at jeg ikke hadde noe å være nervøs for. Jeg ble møtt av en fantastisk, imøtekommende gjeng som tok meg imot med åpne armer helt fra start.
Jeg hadde nesten ikke tid til å «lande» før de viste meg såpass med tillit at jeg fikk delta i ulike prosjekter, være med i kundemøter og fikk arbeidsoppgaver som jeg følte hadde en verdi. Dette ga meg en stor selvtillitsboost og en følelse av at jeg gjorde en forskjell.
Grønn som jeg var, så jeg for meg en internstilling litt som du ser i film. Fylt av «kjedelige» hverdagslige oppgaver som å fikse kaffe og bistå med småtteri her og der mens jeg observerer de andre jobbe.
Så feil kan man ta! Her blir du kastet ut på dypt vann, heldigvis med en redningsvest i form av muligheten til å få veiledning underveis. Det er mange flinke mennesker rundt deg som svarer på dine (til tider, sikkert dumme) spørsmål og bistår der det trengs, slik at du ikke drukner. Dette resulterte i at jeg fikk motivasjon til å gi alt og vise at jeg fortjente denne tilliten.
Nå som jeg har fullført mitt internship hos Mission, har jeg en god forståelse av hva som forventes av deg, men også hva du selv må bringe til bedriften for å få maksimalt ut av en slik periode. Nedenfor har jeg samlet noen av mine tips til deg som befinner deg i en lignende situasjon.
1. Spør om tilbakemeldinger
I mitt tilfelle ble studietiden ganske preget av koronapandemien. Dette resulterte i mye arbeid hjemme alene i stuen, uten noen å diskutere med. Etter at jeg begynte i Mission, lærte jeg kjapt hvor mye mer interessant, og ikke minst morsommere, arbeidet blir når du får diskutert med andre.
I en setting der det er rom for å spørre andre og diskutere ulike aspekter ved et prosjekt åpent, ser du arbeidet ditt fra et helt annet perspektiv. Detaljer du har oversett eller vinklinger du aldri ville kommet frem til på egenhånd åpenbarer seg plutselig. Det tar arbeidene dine til nye høyder. Så huk tak i en kollega (eller flere) når du har muligheten, print ut arbeidet ditt, legg det utover bordet og sett i gang en diskusjon.
Som de fleste andre designere synes jeg også det kan være skummelt å legge hodet på blokka og vise frem arbeidet mitt (spesielt før det er ferdig), men tørr du å være åpen for tilbakemeldinger, både negative og positive, lover jeg at du får ekstremt mye igjen for det. I tillegg viser det at du har et ønske om å forbedre deg.
2. Vis engasjement
En av de første målsettingene jeg satt for meg selv før oppstart var at jeg skulle vise et tydelig engasjement. Muligheter for å gjøre noe, uansett oppgave, ønsket jeg å vise at jeg stilte opp. Trenger noen hjelp med noe, gjør det med glede, og gjør det ordentlig.
Viser du et tydelig engasjement, gjør det at kollegaene dine ser at du er villig til å bidra, og med det får du mer tillit til å utføre ulike oppgaver. Så er det opp til deg å gjøre oppgavene skikkelig, og bevise at tilliten er fortjent!
3. Ikke være redd for å ta litt plass eller snakke høyt
Det å vise at jeg ønsket å være her var svært viktig for meg. Du må ta litt plass, prate litt høyt og gi de andre signaler om at dette er noe du virkelig vil. Tidlig i min tid hos Mission overhørte jeg en samtale angående et illustrasjonsarbeid de ville teste ut til et mulig konsept. Jeg hørte at en avtale de prøvde å lande med en illustratør falt gjennom, og fylt av nylig oppstått selvtillit (og en livslang interesse for illustrasjon) ropte jeg ut forslaget om at «Jeg kan jo tegne?».
Alle snudde seg og så forståelig nok litt skeptiske på meg, men etter en god prat kom vi frem til at det hadde vært gøy å prøve. Dette resulterte i at jeg fikk utarbeide en rekke morsomme illustrasjoner som ble midtpunktet i hele konseptet som også ble utviklet, kun noen uker inn i mitt internship.
4. Ha et ønske om å lære
Jeg var tydelig på at det er mye jeg enda ikke kan, så jeg prøvde å absorbere så mye læring som mulig. Alt fra hvordan de erfarne designerne satte opp arbeidsfilene sine og hvordan de jobbet i de ulike programmene, til hvordan de strukturerte oppsett i presentasjoner, og hvordan de presenterte for kunder. Jeg så på alle prosesser, uavhengig av om jeg hadde gjort lignende før eller ikke, som noe nytt, og fulgte nøye med.
Jeg tror det var Petter Stordalen, eller en annen veldig vellykket person som sikkert kan masse viktig, som sa noe i den duren at «han går inn i et rom med den tanken om at han er den dummeste i rommet.» Noe jeg også var (hvertfall den minst erfarne). Med dette tankesettet hadde jeg muligheten til å observere de kunnskapsrike menneskene rundt meg og trekke til meg så mye lærdom som overhodet mulig.
5. Vis interesse
Dette tipset kan ha vært litt slitsomt for de rundt meg, men for min egen læringsprosess var dette svært viktig. Jeg liker også å tro at de andre satte pris på det, uten at jeg skal legge føringer for hva de faktisk følte ... Men, jeg gjorde det. Når kollegaene mine jobbet med noen spennende prosjekter spurte jeg om de kunne vise meg hva de jobbet med, og gjerne forklare litt om hva de hadde gjort.
Jeg så gjennom eldre caser og tidligere prosjekter, spurte om hvordan det var å jobbe på dem, hva tanken var bak ulike valg osv. Dette i et forsøk på å vise interesse for min nye arbeidsplass og deres arbeider. Samtidig hadde jeg også et ønske om å lære hvordan du jobber på slike prosjekter fra flinke og erfarne designere.
NB! Her er det en balanse mellom det å være plagsom med tusenvis av spørsmål hele tiden, og det å være nysgjerrig og genuint interessert. Jeg håper jeg var sistnevnte.
Som en ung og uviten student hadde jeg noen tanker om hvordan det kom til å bli hvis (NÅR!) jeg fikk jobb i et byrå. Jeg tenkte at det å jobbe i byrå ville være fylt med deadlines i hytt og pine, og et arbeidsmiljø preget av mye stress og dårlig tid. At man blir kastet rundt i alle retninger, mens man prøver å klamre seg fast og håper at man lander på beina i enden av prosjektet.
Men det viste seg at byråtilværelsen er noe helt annet. Ja, det er deadlines man må opprettholde, men veien frem dit er veldig annerledes. Fylt av gode samtaler og diskusjoner underveis, og et tett samarbeid med kollegaene dine, gjør dette at reisen frem mot deadline er mye mer behagelig enn jeg hadde sett for meg.
Man har ikke muligheten til å gjøre skippertak siste dagen før en leveranse, slik mange (blant annet meg) studenter har en tendens til å gjøre. Dette svekker ikke bare sluttresultatet, men også kvaliteten på arbeidet, og skaper enormt med stress.
I byrå jobber man strukturert og strategisk frem mot et mål, der hyppige møter med kunder underveis i prosessen, og interne prater er med på å sørge for at man leverer et godt resultat både dere og kunden kan gå god for.
“Livet i byrå er ikke minst også fylt med mye moro og gode prater med kollegaer.”
Livet i byrå er ikke minst også fylt med mye moro og gode prater med kollegaer. Alt fra faglig prat og diskusjoner, til lettbeinte og bisarre samtaleemner som «Ligner Lilli Bendriss og Erlend-Elias?», eller andre banale temaer.
Det å ha gode folk rundt seg man kan prate om alt og ingenting med mellom deadlines og arbeidsoppgaver, skaper et behagelig og trygt arbeidsmiljø. Ikke minst hjelper det også på kreativiteten, da man føler at man kan komme med forslag og ideer (uansett hvor dumme de er) uten å bli dømt.
Jeg vet at det kan virke nervepirrende å gå fra studie til byråjobb, men jeg lover at det ikke er så skummelt som du tror. Har du først landet jobben, så har du åpenbart gjort noe riktig. Da har byrået både likt hva du har vist fra porteføljen din, og attpåtil liker de deg som person og ser hvilket potensiale du har!
Det er jo en glimrende start. Så ha troen på deg selv, møt opp første dag med stå-på-vilje og en positiv innstilling, og vis at dette faktisk er noe du ønsker. Kom på jobb hver dag med en innstilling om at du skal lære noe nytt, og ta litt plass. Da er mye gjort!