Ok, så dere har fått dere en flott logo. Hva nå?

DarkBlue.jpg
 

Merkevaren er resultatet av alt du gjør. Det er den oppfatningen folk har, dannet ut fra et samlet bilde av all kommunikasjon – fra nettsidene til hvordan dere svarer i telefonen. Dette er en gradvis prosess, der hvert eneste møte med virksomheten gjenspeiler bedriftens identitet og styrker forbindelsen til mennesker som tenker på samme måte.

 

Det handler ikke om en ny og kul logo

Det høres kanskje nærmest blasfemisk ut når det kommer fra en spesialist på merkevareidentitet, men med mange av Missions kunder er det ikke logoen deres vi er mest opptatt av. Vi har et bredere perspektiv og legger mer vekt på kundenes kontakt med interessentene og hvordan denne kontakten kan skape verdi.

Faktisk kan fokuset på identitet sies å være en del av problemet for enkelte virksomheter. De lager seg gjerne en ny logo, utarbeider retningslinjer og tenker at ”da har vi gjort unna merkevarebyggingen”. Det kan nok skape mye oppmerksomhet, men etter hvert vil energien ta slutt, investeringen blekne og bedriften forsvinne inn i merkevareglemselen.

Finn ut mer om forholdet mellom identitet, merkevare og branding.

Da er det bedre å være proaktiv og kommunisere om stort og smått – dag etter dag, måned etter måned, år etter år – for å bygge relasjoner. Interessentene vil legge merke til innsatsen og danne seg et positivt bilde som gir bedriften flere fordeler:

  1. Nye produkter og tjenester blir tatt godt imot.

  2. Dere viser at dere følger med på utviklingen i bransjen.

  3. Interessentene føler seg oppdatert på bedriftens utvikling.

  4. Dere lager en kanal der dere kan håndtere eventuelle negative oppfatninger.

  5. Publikum vil merke drivkraften i virksomheten.

  6. Dere viser hva som betyr noe for dere, i stedet for bare å følge andre.

En mer langsiktig fordel er at dere skiller dere ut fra konkurrentenes mer tilfeldige kamp om oppmerksomheten. Dere vil ha en fast forbindelse der mottakerne oppsøker budskapene, setter pris på dem og reagerer på dem.

Missions kunder nyter godt av de fordelene en slik tilnærming fører med seg. Vårt prisbelønte arbeid for BAMA Storkjøkken (BSK) var ikke noe som skjedde over natten. Først avdekket vi kjøkkensjefens ønske om mer inspirasjon når det gjaldt råvarer og ernæring så vel som gode rutiner på kjøkkenet. Vi sørget for det de trengte og leverte en jevn strøm av produktlitteratur, arrangementer og digitale tiltak som har forandret mange kjøkkensjefers oppfatning av BSK fra leverandør til kunnskapskilde.

En annen kunde, SAFETEC, er et selskap med omfattende fagkunnskap som jobber på globalt nivå. De har kontor i Norge, Storbritannia, Malaysia og Australia, men følte ikke at de hadde en enhetlig bedriftskultur verken internt eller utad. Ved hjelp av et nytt nettsted laget vi en plattform der de regelmessig kunne dele driftsnyheter fra hele selskapet, og dermed fikk de ett sted som kunne presentere fagkunnskapen deres både internt i selskapet og over hele verden.

Mer nylig arbeidet vi for EVRY og innførte et strategisk budskap om Digital Advantage, som har gitt arbeidsstokken på 10 000 personer en følelse av et felles formål. Dermed kan de unngå de blandede signalene som alle IT-bedrifter sender ut. EVRY har nå et tydelig fokus i all produktlitteratur og alle nyheter og videoer som de utgir.

Start med å gjøre tre ting riktig

1. Begynn alltid med å spørre hvorfor

Hvorfor gjør vi det vi gjør? Hvordan hjelper vi folk? Hva slags verdi tilfører vi? Dette er grunnleggende spørsmål som gjør det enklere å definere bedriftens formål. Nye bedrifter kan allerede ha funnet ut av det rent instinktivt, men uten å være klar over det. Etablerte bedrifter har kanskje vært så opptatt med driften at de har glemt formålet. Uansett hvordan dere ligger an, vil det å definere formålet være utgangspunktet for all kommunikasjon videre. Det vil hjelpe dere med å bestemme hva dere ønsker å si, og hva dere ikke vil si. Det blir lettere å utarbeide en slagplan og forstå hvordan dere skal uttrykke dere for å engasjere mottakerne på en hensiktsmessig måte.

2. Tenk både internt og eksternt

Medarbeiderne er bedriftens beste ambassadører. Ved å formidle formålet til medarbeiderne vil du bygge samhold og fokus. De kollegaene som har med kundene å gjøre, har en spesielt gunstig stilling når det gjelder å skape positive kundeopplevelser. De kan føre dialog med kundene, enten ansikt til ansikt eller gjennom sosiale medier. Dermed får dere tilbakemelding som dere kan bruke til å foreta utbedringer i driften.

3. Sakte, men sikkert

Målet er å skape en positiv oppfatning blant folk, men det skjer ikke av seg selv. Kontakten med kundene krever en regelmessig strøm av små, men relevante tiltak. Noen ganger treffer du kanskje ikke helt. Selv om digitaliseringen nå har blitt en del av hverdagen, er det mange bedrifter som svikter når det gjelder de sosiale mediekanalene. Det viktige er at dere ikke gir opp og forsvinner inn i merkevareglemselen. Samle tankene, og juster fremgangsmåten. Etter hvert vil det falle dere naturlig å gå dit dere vet at dere vil finne et velvillig og lyttende publikum.

I dag må bedriftene i større grad stå til regnskap for det de gjør. Budsjettene skal rettferdiggjøres, hver eneste krone blir analysert, og designinvesteringer må slåss om plassen med andre årlige utgifter på budsjettet. Hvis dere tenker for kortsiktig når det gjelder merkevarebyggingen, vil den ha begrenset effekt. Innta heller et langsiktig perspektiv og betrakt merkevaren som et aktivum som vil skape verdi hver eneste dag, hvis den blir utviklet på en gjennomtenkt måte.

 
Previous
Previous

Hvorfor valgte du akkurat det yrket du har i dag?

Next
Next

Hvorfor er corporate branding viktig?