Hvor mye taper du på designet ditt i året?

Design-Cuts-Cost_Mission.jpg
 

Det er lett å sette seg demonstrativt på pengesekken når det er snakk om design. En del bedriftsledere synes, nesten av prinsipp, at all design er altfor dyrt. Vel, det kommer selvfølgelig an på hva man sammenlikner med, og hva man sikter mot.

 

Feil design er alltid for dyrt, mens riktig design kan gjøre mirakler. Hvis vi kan fortelle deg hvordan du kan bruke design til å kutte kostnader, øke lønnsomheten, omsetningen og markedsandelene m.m., ville det kanskje være interessant?

En merkevare er ikke en dusinvare

I mørket er alle katter grå. Men plasserer én av kattene i lyset, så er det den du husker. Design differensierer og demonstrerer, forsterker og forbedrer, bygger og trygger, visualiserer og aktualiserer. I en bransje der konkurransen er knallhard, vil strategisk bruk av design og gjennomtenkt merkevarebygging vise hvem du er til de som burde se det. Det er fortsatt enkelte mennesker i høye stillinger som ser på design som noen fancy-schmancy greier som ikke har noe med kroner og øre å gjøre. Joda, form og farge uten formål og fornuft er sjelden en god idé. Og en merkevare vi ikke merker, og som ikke varer, er ingen god merkevare. Men å tro at design alltid koster for mye, kan koste deg dyrt.

Økonomisk design

The Design Council i Storbritannia har presentert en undersøkelse som heter The Design Economy. The value of design to the UK. De innleder rapporten på denne måten: "Great design can change lives, communities and organisations for the better. It can create better places to live, bring communities together, and can transform businesses and public services." Men det er ikke bare ordene deres som er positive. Tallene som ligger til grunn for disse ordene er også ganske overbevisende. Undersøkelsen viser blant annet følgende hovedkonklusjoner:

  • Designøkonomien i Storbritannia genererte mer enn 700 milliarder pund i bruttoverdi, noe som utgjør 7,2% av Storbritannias totale bruttoverdi

  • De som jobber med design er 41% mer produktive enn gjennomsnittet

  • De som investerer i og bruker design strategisk (selv om de ikke nødvendigvis selv har designansatte) har en høyere gjennomsnittlig produksjon blant sine ansatte

Noen av dere som leser disse tallene, får en bekreftelse på noe dere for lengst har innsett, andre igjen får en verdifull påminnelse om verdien av design.

Design er den viktigste kommunikasjonen

Design er et mangslungent fagfelt. For noen kan design sørge for at de vinner noen små, men viktige markedsandeler. For andre kan det være et være eller ikke være. Hvis du opererer i et marked der det er vinn eller forsvinn, vil vi påstå at du er i et marked der det er design eller dø.

For noen kan design være å gjøre noe annet enn de gjorde i går for å sørge for at de finnes i morgen. For andre ville det å la være å gjøre en endring vært det rette strategiske valget, tenk på Coca-Cola Classic og The Gap.

Finn ut hvorfor verdens mest verdifulle merkevarer er opptatte av design.

Hvordan få mest ut av designkronene?

Det å shoppe design og merkevarebygging bør helst ikke bli som en handletur i den aller billigste butikken. Når man kjøper designtjenester, kan enkelte bli fristet til å skaffe det billigste på markedet, for så å henge over designeren som en hauk for å sikre at jobben gjøres godt nok. Men sier man ikke da på en måte at ens egen tid ikke er verdt så mye? Kjøp av design bør foregå på en annen måte. Sørg for å velge en av de beste leverandørene og la dem få litt armslag til å løse oppgaven på best mulig måte.

Her er fem huskeregler for å utnytte designbudsjettet

  • Velg riktig byrå/designer. Det viktigste punktet på listen og kanskje det vanskeligste. Det er ikke nødvendigvis det mest prisvinnende byrået som er riktig i enhver situasjon. Har byrået gjort noe liknende før? Har de evnen til å tenke nytt? Ser de helheten?

  • Gi oss en god brief. En designprosess uten en god brief kan bli dyrt. Designerne kommer til å lage den selv om du ikke gjør det for dem. Beskriv oppgaven som skal løses, samt mål og ambisjon for løsningen, målgruppen, budsjettet, tidsplanen og eventuelt annet. Gi designerne tilgang på relevant bakgrunnsinformasjon. Når researchfasen blir effektiv, blir det mer tid til design.

  • Gi oss rom. Et klassisk punkt hvor mange gjør feil. Tidlige ideer er utrolig enkle å kvele, kritisere og forkaste. Husk at en god idé har muligheten til å forandre verden, så gi designerne rom til å prøve, feile og teste flere retninger før de videreutvikler dem til ideer som kan presenteres og forklares.

  • Lytt til ekspertene. Følg punkt 1 og 2, så burde du være nær mål etter første runde. Vent litt med dine egne førsteinntrykk og meninger til designerne har fått forklare sine ideer. Lytt og se hvilke løsninger som har mest potensiale. Har du valgt gode designere, lager de gode løsninger i forhold til briefen. Ta deg tid til å vurdere designet og argumentene. Noen ideer mister kraft etter kort tid. Andre vokser seg større.

  • Gi konkret tilbakemelding. Du må ikke godta det første og beste en designer presenterer. Det er viktig å være kravstor om man skal få mest mulig ut av et designkjøp. Vurder forslaget og gi så konkret tilbakemelding som mulig. Referer til brief hvis det er aspekter du føler de ikke har tatt nok hensyn til.

Store utfordringer kan komme helt i starten, underveis eller mot slutten av et prosjekt, og de fører ofte til at vi, kunden selv eller begge parter bruker mer tid og penger enn nødvendig.

Følg de 5 punktene, så blir prosessen mer effektiv og lønnsom - og sluttresultatet bedre. Når ideen dere tror på er funnet, gjenstår det viktigste og ofte vanskeligste. Å gjennomføre den. Vi ønsker deg lykke til, uansett hvem du måtte velge å samarbeide med. (Men når sant skal sies ønsker vi deg nok litt mer lykke hvis du velger å jobbe med oss).

 
Previous
Previous

Hvordan skal du snakke med én stemme?

Next
Next

Hvordan lykkes med sponsing av merkevarer?