Purpose kjennetegner en sterk merkevare

Purpose-gir-fokus-til-merkevaren_Mission-1580x889.jpg
 

Det er ikke noe som er verre enn å arbeide under tvetydige forhold, med ledere som ikke byr på en klar retning. Kollegene er forvirret, og fortjenesten blir vanskelig å forutse. Slike usikre forhold kan slite på et selskaps merkevare. Hvis det ikke skjer noe nytt i selskapet kan merkevaren føles statisk. En mangel på innovasjoner skyver merkevaren enda lenger bort fra bevisstheten. Uten et formål (purpose), utsetter du merkevaren din for en langsom død.

 

Å ha et formål gir virksomheten et fokus, det samler lederskapet rundt en sterk felles forståelse av retningen man skal gå i. De ansatte føler seg involvert og motivert. Et tydelig fomål er håndgripelig. Det definerer hva merkevaren står for, og gjør at det skiller seg ut i mengden. Det gir en veiledning til kunder som deler samme ideologi som selskapet, og disse kundene gir sin støtte tilbake.

For nye merkevarer som har noe å bevise, utgjør purpose en sterk motivasjon. For etablerte merkevarer er det ofte litt vanskeligere. Når de har suksess, får de gjerne fokus på det operasjonelle. Rutiner, byråkrati og strukturer kan komme til å distrahere selskapet, slik at de mister sin opprinnelige visjon av syne. Dette er et punkt hvor usikkerheten kan melde seg. Så hvordan gjenoppdager man sitt eget formål og holder seg skjerpet og relevant?

Fire prinsipper som kan hjelpe deg med å holde kursen

1. Ta deg en time-out

Bill Gates er berømt for sine «tenke-uker», som han tar to ganger i året. Dette for å tenke gjennom både fortiden og fremtiden. For de mest hardtarbeidende er kanskje dette som å banne i kirken. For det er alltid noe som det er enda mer travelt med, og som føles enda viktigere. Men å være så dedikert til de løpende arbeidsoppgavene er et helt typisk eksempel på hvordan en virksomhet kan bli så distrahert at de mister retningssansen. Den tiden man unner seg helt borte fra arbeidsplassen, og fyller med refleksjon og tanker rundt fremtidige strategier, er viktige for å holde det rette perspektivet.

Selskapet ditt, merkevaren din, oppstod ikke av seg selv. Det tok årevis med planlegging, risiko og ressurser for å komme dit det er i dag. Denne investeringen fortjener oppmerksomhet, på samme måte som de viktigste maskindelene trenger vedlikehold. Ideen om en time-out, handler om å evaluere hva du gjorde riktig, hva du gjorde galt og avgjøre de neste stegene som må tas.

«Det ypperste av menneskelig motivasjon kommer av den skjønnheten og godheten vi omgir oss med.»

Andrew J. Elliot

2. Inspirasjon

Inspirasjon er et vrient ord i forretningslivet. Det er et ord som ikke har noen plass hos rasjonelle tenkere som er avhengig av statistikker og tall for å vite hvilken retning de skal ta. Men for meg er business, og dermed også merkevarebygging, en kreativ øvelse. Det er noe du kan blåse liv i gjennom hard jobbing, bestemthet og fantasi. Etter hvert som kundene knytter seg til deg, skylder du dem å utvikle tilbudet ditt, og for å få til dette trengs det inspirasjon.

Psykologene Todd M. Thrash og Andrew J. Elliot påstår følgende: «Det ypperste av menneskelig motivasjon kommer av den skjønnheten og godheten vi omgir oss med.» Tenk litt på det. Det handler om å observere hva som har hendt tidligere, se ulike forbindelser og finne nye måter å gjøre ting på. For mange kan dette være en utfordring. Men som i andre tilfeller er det slik at øvelse gjør mester. Kreative mennesker utvikler sine egenskaper ved å studere verden kontinuerlig. De er nysgjerrige og samler ideer fra all verdens steder der de kan finne dem. Så, når behovet melder seg, har de det grunnlaget som skal til for å få fart på fantasien.

3. Vær relevant

Enhver industri forandrer seg. Det føles kanskje ikke slik på daglig basis, men for mange bransjer og selskaper trenger man ikke gå mer enn tre år tilbake i tid for å se at landskapet har forandret seg fullstendig. Kanskje har kundenes behov endret seg kraftig, kanskje har konkurrentene blitt mer aggressive. Eller så har det kommet ekstern påvirkning, for eksempel nye reguleringer, eller annet som yvinger deg til å endre målsettingen. Antakeligvis regner du deg som en oppdatert person med et sterkt formål, men passer det inn i den foranderlige forretningsverdenen du forholder deg til for tiden?

Se nærmere på det nåværende landskapet, identifiser hovedendringene og tenk igjennom trendene. Les artikler og refleksjoner om hvordan ditt forretningsområde vil se ut i fremtiden. Enhver merkevare er arbeid som pågår kontinuerlig, så det å spekulere på fremtidige scenarier er en måte å legge til rette for suksess i fremtiden.

 
 

4. Det velkjente kan gjøre deg selvtilfreds

En jobb kan bli rutine, og rutine kan lede til en lat tilfredshet. Plutselig har tiden gått og du får en ekkel følelse at av at kulturen i selskapet ikke lenger er helt i harmoni. De ansatte blir for vant til hverandre, man tar enkelte ting som en selvfølge, og merkevaren glemmer å tenke nytt. Det er på tide å gjenoppta forbindelsen med kollegene dine. Et verktøy som vil kunne gjøre dette er en online merkevareside som tar for seg purpose, selskapets strategi, verdier og gi råd om hvordan de ansatte kan bidra. Dette blir ofte delt mellom HR, markedsavdelingen og ledelsen. En slik side kan skape dynamiske omgivelser egnet til å utvikle kulturen videre, dele kunnskap og oppdatere merkevaren.

Jakten på purpose gjør det mulig for oss å tenke større. Heve oss over vårt vanlige perspektiv og gå utenfor våre egne begrensninger. Purpose flytter et selskap fra vage beskrivelser og bortkastede anstrengelser og inn på mulighetenes arena. Joda, det er et tema som er vanskelig å få tak på, og det kreves dyktighet for å forandre dette til en økonomisk verdi for virksomheten. Men med den avkastningen du kan få på en slik investering, er det utvilsomt verdt det.

 
Previous
Previous

Hva kjennetegner dyktigere ledere og merkevarene deres?

Next
Next

Kan design gjøre deg lykkeligere?